Αναζητηση:   OK
Τι ειναι η Απονευρωση;

ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ ΡΙΖΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ - ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα δόντια συγκρατούνται στις γνάθους με τις ρίζες τους. Τα μπροστινά δόντια έχουν συνήθως από μια ρίζα, ενώ τα οπίσθια δόντια έχουν περισσότερες.

Τερηδονισμένο δόντι

Στο κέντρο κάθε δοντιού (πυρήνα) υπάρχει μια μάζα μαλακού ζωντανού ιστού (φανταστείτε το σαν σάκο), η οποία ονομάζεται πολφός. H τερηδόνα ή τα διάφορα ατυχήματα μπορούν να καταστρέψουν το ζωντανό πολφό και να τον καταστήσουν επιρρεπή σε διάφορες φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν έντονο πονόδοντο και δημιουργία αποστημάτων.

Οι εμφράξεις των ριζικών σωλήνων (γνωστές και ως ενδοδοντικές θεραπείες ή απονευρώσεις) χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν τον κατεστραμμένο ή νεκρό πολφό και τα νεύρα που βρίσκονται μέσα στους ριζικούς σωλήνες.

Η κοιλότητα που δημιουργείται από την αφαίρεση του πολφού σφραγίζεται, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση μικροοργανισμών. Η ακτινογραφία χρησιμοποιείται από τον οδοντίατρο για να δει τον αριθμό, το σχήμα και το μέγεθος των ριζών, αλλά και την ύπαρξη φλεγμονής (απόστημα) στο οστό που περιβάλλει δόντι.

 Θα σας γίνει πρώτα μια τοπική αναισθησία για να αναισθητοποιηθεί (μουδιάσει) το δόντι.

Διάνοιξη δοντιού

 Έπειτα θα γίνει η διάνοιξη του δοντιού από τη κορυφή του μέχρι τον πολφό με τον τροχό.

Ρίνες

Αμέσως μετά ο οδοντίατρος μετά θα χρησιμοποιήσει στενές ρίνες (εργαλεία που μοιάζουν με βελόνες) για να αφαιρέσει τον νεκρό νεύρο από τη ρίζα και να διαμορφώσει το ριζικό σωλήνα.

Σ’ αυτό το σημείο ο οδοντίατρος πιθανώς θα τοποθετήσει μια προσωρινή έμφραξη και ίσως να σας συστήσει αντιβίωση, εάν η φλεγμονή έχει προχωρήσει πέρα από το δόντι. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ένα δεύτερο ραντεβού μερικές μέρες αργότερα, όταν τα επίπονα συμπτώματα υποχωρήσουν, για να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις είναι αναγκαία η πολλαπλή επίσκεψη στον οδοντίατρο σας μέχρι να σιγουρευτεί ότι το δόντι σας δεν εμφανίζει στοιχεία φλεγμονής.

Απονευρωμένο δόντι

Στο επόμενο στάδιο, ο οδοντίατρος θα εμφράξει τους ριζικούς σωλήνες. Επάνω από τους εμφραγμένους ριζικούς σωλήνες θα τοποθετηθεί ένα μόνιμο εμφρακτικό υλικό (σφράγισμα) για να προστατευτούν οι εμφραγμένοι ριζικοί σωλήνες. Εάν κριθεί απαραίτητο, το δόντι θα καλυφθεί αργότερα με μια προσθετική στεφάνη.

  • 29/10/2015
    Αυχενική Ευαισθησία

    Πολλές φορές οι ασθενείς μας , παραπονούνται , για ευαισθησία σε αρκετά δόντια τους ειδικά με το κρύο , τον αέρα , την ώρα που βουρτσίζουν ή εάν κάποιο μεταλλικό αντικείμενο (πχ πιρούνι) ακουμπήσει την περιοχή των δοντιών κοντά στον αυχένα τους , δηλαδή την περιοχή των δοντιών που βρίσκονται δίπλα από τα ούλα. Η κλινική εξέταση δεν δείχνει σημάδια τερηδόνας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυχενική ευαισθησία.

    Αυχενική ευαισθησία προκαλείται όταν η αδαμαντίνη , που στο σημείο εκείνο είναι πολύ λεπτή , έχει διαβρωθεί ή εντελώς αφαιρεθεί για κάποιο λόγο και έχει εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον η υποκείμενη (ευαίσθητη στα εξωτερικά ερεθίσματα) οδοντίνη.

Γίνετε μέλος στο aggelidisnikos.gr και ενημερωθείτε άμεσα σχετικά με τις υπηρεσίες μας.
    OK