Αναζητηση:   OK
Λευκανση των δοντιων

Η λεύκανση των δοντιών είναι η τεχνική που μας επιτρέπει να χαρίσουμε στους ασθενείς μας ένα λευκότερο και υγιές χαμόγελο.

Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά προβλήματα των δοντιών και της γνάθου και πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεν αρκούμαστε πια στο να είναι τα δόντια λειτουργικά, αλλά μπορούμε να τα κάνουμε να δείχνουν και όμορφα, προσφέροντας στους ασθενείς ένα όμορφο, λευκό χαμόγελο.

Αδιαμφισβήτητα το χαμόγελο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που προσδίδει γοητεία, αλλά και ανεβάζει την ψυχολογία του. Δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος επικοινωνίας από ένα ζεστό και όμορφο χαμόγελο.


Είναι η λεύκανση επικίνδυνη για την υγεία των δοντιών;

Η σύγχρονη οδοντιατρική απαντά σε αυτή την ερώτηση με ένα βροντερό όχι αρκεί να ακολουθούνται οι κανόνες ασφάλειας και να μην γίνονται υπερβολές. Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας λευκαντικά υλικά ή καλλυντικά που υπόσχονται ότι λευκαίνουν τα δόντια σας, χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας.


Πώς γίνεται η λεύκανση των δοντιών;

Στη σύγχρονη οδοντιατρική υπάρχουν τρείς τεχνικές λευκάνσεως των δοντιών. Η πρώτη είναι η λεύκανση που γίνεται στο οδοντιατρείο από τον οδοντίατρο, η δεύτερη είναι η λεύκανση που γίνεται στο σπίτι από τον ασθενή φορώντας ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης (μασελάκια), που κατασκευάζει ειδικά για κάθε ασθενή ο οδοντίατρος, και η τρίτη ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών. Επίσης, υπάρχουν δυο διαφορετικά υλικά λευκάνσεως σε αρκετές διαφορετικές περιεκτικότητες δίνοντας έτσι στον οδοντίατρο την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα προϊόντα ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενή.


Α)Λεύκανση στο οδοντιατρείο (Fast Bleaching)

Είναι η τεχνική λεύκανσης των δοντιών, η οποία γίνεται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο στο οδοντιατρείο και διαρκεί περίπου μία ώρα. Η τεχνική αυτή γίνεται κάτω από συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που θέλουμε γρήγορα ένα λευκό χαμόγελο.

Στην αρχή ο οδοντίατρος θα απομονώσει τα ούλα σας με μια ειδική μορφή απομονωτήρα, ώστε το λευκαντικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα σας. Αφού απομονώσει επιτυχώς τα ούλα σας, θα τοποθετήσει το λευκαντικό υλικό (ζελε) πάνω στα δόντια σας και θα το αφήσει να ενεργήσει 15 με 30 λεπτά στην κάθε γνάθο ανάλογα με το υλικό. Υπάρχει περίπτωση η διαδικασία να επαναληφθεί είτε στο ίδιο ραντεβού, είτε σε μια δεύτερη συνεδρία ανάλογα με το υλικό και το πρόβλημα του ασθενή. Ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι τα υλικά τους χρειάζονται έκθεση σε «ειδικές λάμπες» για να ενεργοποιηθούν, υπάρχουν όμως αρκετές μελέτες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα αυτών. Μετά το τέλος της θεραπείας ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει με πολύ προσοχή το λευκαντικό υλικό από τα δόντια σας και στη συνέχεια τον απομωνοτήρα.


Τα θετικά της λεύκανσης στο οδοντιατρείο:

 • Είναι μέθοδος γρήγορη και ανώδυνη κατά την εφαρμογή της.
 • Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να ελέγχει εξολοκλήρου τη διαδικασία της λεύκανσης, χωρίς να εξαρτάτε από τη πρακτική που εφαρμόζει ο ασθενής.


Τα αρνητικά της λεύκανσης στο οδοντιατρείο είναι:

 • Είναι περισσότερο επιθετική, καθώς χρησιμοποιούμε υλικά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
 • Υπάρχει περίπτωση να έχετε ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό για μερικές μέρες, η οποία παρέρχεται. Αν η ευαισθησία δεν σταματήσει μετά από 3-4 μέρες, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
 • Από την εμπειρία μου η τεχνική αυτή τείνει να έχει γρηγορότερη επαναφορά χρώματος σε μερικές περιπτώσεις.


Β)Λεύκανση στο σπίτι

Είναι η τεχνική λευκάνσεως των δοντιών, η οποία γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι με ειδικά μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης), ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Στην αρχή ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση του στόματος, θα ελέγξει το χρώμα των δοντιών σας και θα πάρει αποτυπώματα, ώστε να δημιουργήσει εξατομικευμένα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης).


Νάρθηκες Λεύκανσης

Σε ένα δεύτερο ραντεβού, και αφού έχει κατασκευάσει τα μασελάκια, θα ελέγξει την τέλεια εφαρμογή αυτών στο στόμα σας και αν όλα είναι όπως ορίζουν οι κανόνες ασφάλειας, θα σας δώσει το λευκαντικό υλικό, καθώς και θα σας ενημερώσει για τον τρόπο εφαρμογής του υλικού.

Υπάρχουν αρκετά υλικά στην αγορά σε διαφορετικές περιεκτικότητες, ώστε η λεύκανση να μπορεί να προσαρμοστεί στο lifestyle σας και στην καθημερινότητα σας, προσφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εσείς θα τοποθετείτε το υλικό στα μασελάκια σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας και κατόπιν θα το φοράτε 4-8 ώρες κάθε μέρα ανάλογα με το υλικό και τον τρόπο ζωής σας. Σημαντικό είναι να μην έρχεται το λευκαντικό υλικό σε επαφή με τα ούλα σας οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη ποσότητα που βάζετε μέσα στο μασελάκι αλλά και στην τεχνική αφαίρεσης περίσσιας υλικού από τα ούλα σας.

Μετά από 5 με 7 μέρες για την κάθε γνάθο η διαδικασία της λεύκανσης θα έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για αξιολόγηση. Σε ειδικές περιπτώσεις ο χρόνος αυτός μπορεί να επιμηκυνθεί.


Τα θετικά της λεύκανσης στο σπίτι είναι:

 • Είναι λιγότερη επιθετική από τη λεύκανση στο ιατρείο. Χρησιμοποιούμε υλικά σε μικρότερη περιεκτικότητα από αυτά της τεχνικής λεύκανσης στο οδοντιατρείο.
 • Μπορεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος εφαρμογής του υλικού αν κριθεί απαραίτητο.
 • Η τεχνική είναι ανώδυνη. Σε περίπτωση ευαισθησίας των δοντιών ή των ούλων σταματήστε αμέσως την εφαρμογή και επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας για περισσότερες συμβουλές.
 • Από την εμπειρία μου η τεχνική αυτή τείνει να έχει αργότερη επαναφορά χρώματος σε μερικές περιπτώσεις.
 • Η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα ως συντήρηση με τα ιδία μασελάκια ανά έτος αν δεν έχει αλλάξει η δομή του στόματος και των δοντιών.


Τα αρνητικά της λεύκανσης στο σπίτι είναι:

 • Η εφαρμογή του υλικού δεν ελέγχεται από τον οδοντίατρο με αποτέλεσμα, αν οι οδηγίες δεν είναι σαφής, να μην έχουμε σωστή εφαρμογή και κατεπέκταση το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Αν γίνουν κάποιες εργασίες στο στόμα σας μετά τη λεύκανση θα πρέπει να πετάξετε τους παλαιούς σας νάρθηκες λεύκανσης και να κατασκευάσετε καινούριους.


Γ)Συνδυασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι (Deep Bleaching)

Η τεχνική αυτή διαδίδεται όλο και περισσότερο, καθώς η λογική της είναι να συνδυάσει τα θετικά στοιχεία των δύο παραπάνω τεχνικών.

Στην αρχή ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση του στόματος σας και θα πάρει αποτυπώματα, ώστε να δημιουργήσει εξατομικευμένα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης). Σε ένα δεύτερο ραντεβού θα εφαρμόσει τη τεχνική λεύκανσης στο ιατρείο και θα σας δώσει τα μασελάκια και το υλικό για την τεχνική λεύκανσης στο σπίτι.


Τα θετικά της συνδυαστικής τεχνικής λεύκανσης είναι:

 • Έχει το πιο γρήγορο χρονικά αποτέλεσμα σε σχέση με την εφαρμογή των υλικών.
 • Κατά ένα μέρος η εφαρμογή των υλικών ελέγχεται από τον οδοντίατρο.
 • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρκετούς διαφορετικούς συνδυασμούς λευκαντικών υλικών ανάλογα με την περίπτωση.

Τα αρνητικά της συνδυαστικής τεχνικής λεύκανσης είναι:

 • Είναι δυνατό να υπάρχει ευαισθησία των δοντιών, καθώς δεν αποφεύγουμε την εφαρμογή υλικών υψηλής περιεκτικότητας. Παρόλ’ αυτά, λόγω του ότι θα ακολουθήσει η λεύκανση στο σπίτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάπως ασθενέστερα υλικά στο ιατρείο ανάλογα με την περίπτωση με στόχο τη μικρότερη ευαισθησία.
 • Το κόστος της τεχνικής αυτής είναι υψηλότερο.


Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Σε αυτή την ερώτηση δεν μπορούμε δώσουμε ακριβή πρόβλεψη, γιατί το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καταρχήν, εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο τα δόντια σας σκουραίνουν. Κατά δεύτερον, εξαρτάται αρκετά από τις συνήθειες σας. Το κάπνισμα, όπως επίσης και η μεγάλη κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν αυξημένες χρωστικές όπως ο καφές,το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι επιδρούν επιταχυντικά στην επαναφορά του χρώματος. Κατά τρίτον, εξαρτάται από την υγιεινή του στόματος σας και τέλος από αυτό που αποκαλούν συχνά οι ασθενείς «κακή ποιότητα» των δοντιών. Παρόλ’ αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.


Ποιο είναι το κόστος της λεύκανσης;

Το κόστος της λεύκανσης κυμαίνεται από 200 έως 900 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.


11 συμβουλές για την λεύκανση:

1)Συζητήστε διεξοδικά με τον οδοντίατρο σας για το τι αποτέλεσμα περιμένετε από τη διαδικασία της λεύκανσης. Ο οδοντίατρος θα συλλέξει τις πληροφορίες και θα σας προτείνει το σχέδιο θεραπείας.

2)Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντίατρού σας. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, όσο χαζή και αν σας φαίνεται ρωτήστε τον οδοντίατρό σας.

3)Η λεύκανση λευκαίνει τα δόντια σας. Αν έχετε σφραγίσματα η προσθετικές εργασίες στο στόμα σας, όπως στεφάνες (θήκες) ή γέφυρες είναι πιθανόν να χρειαστούν αντικατάσταση για να συγκλίνουν χρωματικά μετά τη λεύκανση με το νέτο χρώμα των δοντιών σας. Οτιδήποτε δεν είναι φυσικόδόντι δεν λευκαίνει με τη λεύκανση

4)Η ποσότητα λεύκανσης των δοντιών (το πόσο άσπρα είναι) είναι συγκεκριμένη για τα δόντια σας. Δεν μπορείτε να υπεραυξάνετε τη λευκότητα των δοντιών σας.

5)Αν χρησιμοποιείτε τη τεχνική λεύκανσης στο σπίτι με τα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης) μην βάζετε περισσότερη ποσότητα λευκαντικού υλικού από ότι σας έχει συστήσει ο οδοντίατρος σας. Η περισσότερη ποσότητα δεν σημαίνει και γρηγορότερη λεύκανση ή λευκότερα δόντια.

6) Αν χρησιμοποιείτε τη τεχνική λεύκανσης στο σπίτι με τα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης) μη φοράτε τα μασελάκια για περισσότερο χρόνο από ότι σας έχει συστήσει ο οδοντίατρος σας.

7) Αν χρησιμοποιείτε τη τεχνική λεύκανσης στο σπίτι με τα μασελάκια (νάρθηκες λεύκανσης) και αισθανθείτε ευαισθησία (πόνο στα δόντια ή στα ούλα) κατά τη διάρκεια της εφαρμογής σταματήστε τη διαδικασία και ενημερώστε τον οδοντίατρό σας.Ο οδοντίατρός σας είναι ο μόνος που γνωρίζει την δομή των δοντιών σας (στο στόμα), την εφαρμογή του νάρθηκα και την περιεκτικότητα του υλικού που χρησιμοποιείτε και μπορεί να προλάβει τυχόν προβλήματα.

8) Βουρτσίστε πάντα τα δόντια σας πριν και μετά την εφαρμογή του υλικού. Επίσης, καθαρίστε τους νάρθηκες λευκάνσεως με άφθονο νερό και άλλη οδοντόβουρτσα μετά από κάθε εφαρμογή.

9) Μην κοιτάτε τα δόντια σας κάθε μέρα στον καθρέφτη, όταν κάνετε λεύκανση. Το μάτι συνηθίζει και μπορεί να μην βλέπετε την πραγματική διαφορά. Κοιτάξτε τα μετά το τέλος της θεραπείας για να δείτε την πραγματική διαφορά.

10) Μην κάνετε υπερβολές. Αν έχετε ήδη λευκά δόντια και απλά θέλετε ένα τόνο λευκότερα σκεφτείτε το κόστος σε σχέση με το αποτέλεσμα. Σίγουρα η λεύκανση είναι ασφαλής για τα δόντια σας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επεμβαίνετε στη φύση αν δεν υπάρχει λόγος.

11) Διατηρείτε τα λευκαντικά υλικά στο ψυγείο. Ο χρόνος εφαρμογής του κάθε υλικού έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τη θερμοκρασία συντήρησης και τη θερμοκρασία εφαρμογής του λευκαντικού υλικού.

Η λεύκανση των δοντιών είναι η πιο οικονομική και η λιγότερα επεμβατική μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής.


1. Από τι επηρεάζεται το χρώμα των δοντιών ;

Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Οι εξωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από τροφές πλούσιες σε τανίνη όπως ο καφές, το τσάι , και το κόκκινο κρασί. Το τσιγάρο, η χλωρεξιδίνη (αντισηπτικός παράγοντας που περιέχεται σε πολλά στοματικά διαλύματα) και ο σίδηρος, δημιουργούν έντονες χρωστικές στα δόντια. Οι εσωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από νέκρωση του δοντιού μετά την απονεύρωση το δόντι «μαυρίζει» , από την τερηδόνα, από το οδοντιατρικό αμάλγαμα ‘’μαύρο σφράγισμα’’ και από διάφορα αντιβιοτικά.


2. Ποιες είναι οι συνήθεις μέθοδοι λεύκανσης ;

Οι μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών, που χρησιμοποιεί κάθε οδοντίατρος, χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

 • χημική λεύκανση
 • φωτοθερμική
 • φωτοχημική

Η χημική λεύκανση γίνεται με τους νάρθηκες «μασελάκια» όπου ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φορά για κάποιες ώρες της ημέρας ή της νύχτας για διάστημα κάποιων ημερών ή και εβδομάδων ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται, είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το πρωτοξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες περιεκτικότητες, από πολύ ελαφρά σκευάσματα έως πολύ βαριά, πάντα όμως με pH όξινο.

Επειδή η κατάσταση με τις περιεκτικότητες του οξέως, έγινε κάποια στιγμή ανεξέλεγκτη σε χώρες όπως η Αγγλία, μπήκε φραγμός και απογορεύτηκε η θεραπεία με νάρθηκες σε υψηλές περιεκτικότητες.

Παράλληλα, πολλά είναι τα άρθρα που τεκμηριώνουν ότι η κατάποση του λευκαντικού που περιέχεται στους νάρθηκες, δημιουργεί πολλά γαστρεντερολογικά προβλήματα. Στην χώρα μας συνεχίζεται να προτείνεται η θεραπεία ως οικονομική λύση.

Η φωτοθερμική λεύκανση ήταν το επόμενο στάδιο.Οι λευκαντικοί παράγοντες παρέμειναν οι ίδιοι, απλά ενεργοποιούνται με την βοήθεια του φωτός. Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην παγκόσμια αγορά ήταν οι συσκευές πολυμερισμού(συσκευές που εκπέμπουν « μπλέ φως» και χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τον πολυμερισμό της συνθετικής ρητίνης «λευκό σφράγισμα») και οι πιο σύγχρονες plasma light (ακτινοβολία παρόμοια σε σύνθεση με την ηλιακή).

Στην φωτοχημική λεύκανση ανήκει η θεραπεία με το KTP laser.

Το KTP laser θεωρείται η πιο ασφαλής και τελευταίας τεχνολογίας μορφή λεύκανσης. Επεμβαίνουμε στο χρώμα σε μια επίσκεψη μισής ώρας. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου με όλες τις προηγούμενες του παρελθόντος, είναι ότι το λευκαντικό gel που χρησιμοποιείται έχει βασικό ph ( αλκαλικό υπεροξείδιο του υδρογόνου), με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί φθορές στην αδαμαντίνη. Παράλληλα με την χρήση του KTP laser δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία στα δόντια και δεν πονάμε κατά την λεύκανση. Έχει εγγυημένα αποτελέσματα και στα πιο σκούρα χρώματα στα οποία ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη επίσκεψη, ενώ με όλες τις άλλες μεθόδους χρειάζονται εβδομάδες για να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν καταπίνουμε λευκαντικά οξέα όπως γίνεται με τους νάρθηκες « μασελάκι » αφού η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο από ειδικό και έτσι δεν κινδυνεύει το στομάχι μας από πιθανές διατρήσεις.


ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 • Απαραίτητο στάδιο μετά από κάθε λεύκανση είναι η φθορίωση.
 • Στα πολύ σκούρα χρώματα ούτε η τεχνική με τους νάρθηκες, ούτε η τεχνική με το plasma light λειτουργούν. Το μόνο μέσο που έχει αποδειχθεί ότι λευκαίνει το χρώμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το KTP laser βάση διεθνών επιστημονικών μελετών. Απλά θα χρειαστούν μέχρι 4 συνεδρίες «Prof .Moritz. ORAL LASER APPLICATION».
 • Εάν καπνίζουμε πολύ, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καφέ, καμία μέθοδος δεν θα μας χαρίσει μακροχρόνια αποτελέσματα.
 • Με την λεύκανση επεμβαίνουμε μόνο στο χρώμα των δοντιών και όχι στο σχήμα. Το χρώμα που μας χαρίζει η μέθοδος είναι το φυσιολογικό λευκό που είχαμε όταν ήμασταν νέοι και όχι bleach white αποχρώσεις. Παρατεταμένη χρήση λεύκανσης με νάρθηκες προκαλεί αφυδάτωση στα δόντια και όψη κιμωλίας, κάνοντας την αδαμαντίνη υπερβολικά εύθραυστη.
 • Εάν ο ενδιαφερόμενος έχει λευκά σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες, «θήκες» στα μπροστινά του δόντια, αυτά δεν λευκαίνονται.
 • Δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για λεύκανση. Ιδανικός υποψήφιος είναι αυτός που δεν έχει κατάγματα, περιοδοντικά προβλήματα (περιοδοντίτιδα), ρωγμές και πολλαπλά σφραγίσματα.
 • Παράλληλα τα δόντια πρέπει να είναι ίσια, γιατί μόνο έτσι θα αναδειχθούν. Εάν έχουμε προβληματικό χρώμα και σχήμα, τότε επιλέγουμε veneers ή bonding, διορθώνοντας και τα δύο προβλήματα.
 • Γενικά θεωρώ ότι οποιαδήποτε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Η σωστή επιλογή μεθόδου από τον γιατρό για τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, είναι πολύ σημαντική. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν πρόκειται απλά για το χρώμα των μαλλιών σας.....
 • Μην υπερβάλλετε στις απαιτήσεις του λευκού. Καμία μέθοδος λεύκανσης δεν θα σας χαρίσει τις bleach white αποχρώσεις που βλέπουμε στα ΜΜΕ. Σε αυτά τα χαμόγελα είναι συνήθως τοποθετημένα veneers πορσελάνης. Η λεύκανση το μόνο που κάνει είναι να επαναφέρει το φυσιολογικό λευκό που είχαμε όταν είμασταν νέοι.
 • Πριν ξεκινήσετε την λεύκανση, κάντε μία καλή εκτίμηση του τύπου της δυσχρωμίας σας. Μπορεί, για παράδειγμα, η αιτία να είναι κάποιο γενετικό πρόβλημα της αδαμαντίνης ή της οδοντίνης, ή μπορεί να οφείλεται στην συστηματική χρήση για μεγάλα διαστήματα αντιβιοτικών ή συμπληρωμάτων σιδήρου. Προσοχή χρειάζεται επίσης στην χλωρεξιδίνη, έναν αντιμικροβιακό παράγοντα που βρίσκεται στα επαγγελματικά οδοντιατρικά στοματικά διαλύματα και που σε χρόνια
 • 29/10/2015
  Αυχενική Ευαισθησία

  Πολλές φορές οι ασθενείς μας , παραπονούνται , για ευαισθησία σε αρκετά δόντια τους ειδικά με το κρύο , τον αέρα , την ώρα που βουρτσίζουν ή εάν κάποιο μεταλλικό αντικείμενο (πχ πιρούνι) ακουμπήσει την περιοχή των δοντιών κοντά στον αυχένα τους , δηλαδή την περιοχή των δοντιών που βρίσκονται δίπλα από τα ούλα. Η κλινική εξέταση δεν δείχνει σημάδια τερηδόνας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυχενική ευαισθησία.

  Αυχενική ευαισθησία προκαλείται όταν η αδαμαντίνη , που στο σημείο εκείνο είναι πολύ λεπτή , έχει διαβρωθεί ή εντελώς αφαιρεθεί για κάποιο λόγο και έχει εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον η υποκείμενη (ευαίσθητη στα εξωτερικά ερεθίσματα) οδοντίνη.

Γίνετε μέλος στο aggelidisnikos.gr και ενημερωθείτε άμεσα σχετικά με τις υπηρεσίες μας.
    OK