Αναζητηση:   OK
Χειρουργικη εξαγωγη σωφρονιστηρα (φρονιμητη) κατω γναθου

Η χειρουργική εξαγωγή του σωφρονιστήρα της κάτω γνάθου αποτελεί το πιο συχνό χειρουργικό περιστατικό που παρουσιάζεται στο ιατρείο μας, καθώς και γενικότερα στην οδοντιατρική πράξη.


Οι σωφρονιστήρες μπορεί να είναι είτε έγκλειστοι, δηλαδή μέσα στο οστό ή καλυμμένοι από ούλα, είτε ημιέγκλειστοι, δηλαδή να έχουν ανατείλει μερικώς στο στόμα. Συνήθως οι ημιέγκλειστοι σωφρονιστήρες αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, δημιουργώντας συνεχείς περιστεφανίτιδες στην αντίστοιχη περιοχή.


Η περιστεφανίτιδα είναι φλεγμονή, που προκαλείται από την κατακράτηση τροφών και μικροβίων στην περιοχή μεταξύ του φρονιμήτη και του ούλου που τον καλύπτει μερικώς. Μπορεί να είναι έντονης ή ήπιας φύσεως, αλλά το σίγουρο είναι ότι ταλαιπωρεί τον ασθενή με εξάρξεις και υφέσεις, λόγω της αδυναμίας που υπάρχει γενικότερα στην σωστή υγιεινή της περιοχής με την οδοντόβουρτσα και τα στοματικά διαλύματα. Η περιστεφανίτιδα αποτελεί την κυριότερη ένδειξη για την εξαγωγή των σωφρονιστήρων.


Μετά από την χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής ανακουφίζεται και ανακτά την άνεση στην καθημερινότητά του.


Η δεύτερη κυριότερη ένδειξη για την εξαγωγή των σωφρονιστήρων είναι η ανώμαλη θέση του, η οποία μπορεί να αποτελεί την αιτία για την στρέβλωση των υπόλοιπων δοντιών της γνάθου, λόγω πίεσης, για απορρόφηση του οστού ή των ριζών των δεύτερων γομφίων (τραπεζιτών) ή τέλος για τερηδονισμό τους ο οποίος δύσκολα αντιμετωπίζεται εάν δεν εξαχθεί ο σωφρονιστήρας (αδυναμία καθαρισμού της περιοχής).


Αυτά τα προβλήματα αποτελούν κυρίως σύμπτωμα των «στραβών» σωφρονιστήρων που είναι έγκλειστοι, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα και της θέσης των ημιεγκλείστων.

  • 29/10/2015
    Αυχενική Ευαισθησία

    Πολλές φορές οι ασθενείς μας , παραπονούνται , για ευαισθησία σε αρκετά δόντια τους ειδικά με το κρύο , τον αέρα , την ώρα που βουρτσίζουν ή εάν κάποιο μεταλλικό αντικείμενο (πχ πιρούνι) ακουμπήσει την περιοχή των δοντιών κοντά στον αυχένα τους , δηλαδή την περιοχή των δοντιών που βρίσκονται δίπλα από τα ούλα. Η κλινική εξέταση δεν δείχνει σημάδια τερηδόνας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυχενική ευαισθησία.

    Αυχενική ευαισθησία προκαλείται όταν η αδαμαντίνη , που στο σημείο εκείνο είναι πολύ λεπτή , έχει διαβρωθεί ή εντελώς αφαιρεθεί για κάποιο λόγο και έχει εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον η υποκείμενη (ευαίσθητη στα εξωτερικά ερεθίσματα) οδοντίνη.

Γίνετε μέλος στο aggelidisnikos.gr και ενημερωθείτε άμεσα σχετικά με τις υπηρεσίες μας.
    OK